Location,Almere
0031-619837444
ra_popal@hotmail.com

Training

Training

Als de vogels circe 8 weken oud zijn begint de donsrui. Om goed deze tijd door te komen, moet daar ook naar gevoed worden. Meestal doe ik in deze tijd gemalen hennepzaad door het kracht voer. Zijn ze de rui door, dan krijgen ze om de andere dag een beetje krachtvoer. De hoeveelheid is zo, dat het in een uur op is. Soms geef ik in deze rijd ook een stukje reuzel. Zijn de mannen en poppen gescheiden, dan gaan de lange stokken uit de vlucht. Daarvoor in de plaats komen stokjes van 5 cm. Die moeten zover uit elkaar staan, dat ze elkaar niet kunnen pikken. De kleine zangstokjes zijn nodig om de jonge mannen rustig te laten oefenen. Want na een week of 8 gaan zel al wat fraselen. Wanneer ze al stukjes toeren laten horen, mogen ze niet in het felle licht zitten.’

Mijn mannenvluchten staan steeds van het licht af. Gaat het niet dan moet men er een gordijntje voor doen. Het moet echter ook niet te donker zijn. De poppen in de vlucht moeten stokken hebben, die flink ver uit elkaar staan. De goed ontwikkelde pop is voor de stamteelt evenveel waard als een man. Zij moeten de stam in stand houden. Voor mij is een pop zelfs meer waard.

Ik doe het als volgt. Zijn de vogels uitgeruid en ¾ op zang, dan begin ik mijn vogels op te kooien. Zo gauw de vogels de toeren gaan verbinden, wordt het hoog tijd. ’s Avonds zet ik de mannen in de kooitjes. Een pot raapzaad met een schep snoepzaad erboven op, zet ik de nummers van de vogels. Alle kooitjes zet ik in de vlucht op een plank. Zo laat ik ze een paar dagen staan. Dan plaat ik de schotjes zo, dat ze maar een vogel kunnen zien. Een paar dagen daarna zet ik de andere schotjes ertussen. Ik raad de beginnes aan de broers in de zangkast bij elkaar te zetten. Er is nl kans dat ze gelijk van zang zijn.

Dit hoeft natuurlijk geen regel te zijn. Voor de kast hang ik een gordijn dat niet te donker afsluit. De bedoeling is dat de vogels niet afgeleid worden. ’s Avonds ga ik vlak voor de kast zitten om ze af te luisteren. In het begin zullen ze niet zingen. Maar na enkele keren zijn ze aan mijn aanwezigheid gewend. Als de vogels gezongen hebben krijgen ze als beloning een beetje snoepzaad.

Dit is de belangrijkste en kunstmatige periode voor de zangkanarie vogels. De eerste twee weken hoef je geen tussenschot te plaatsen en het hoeft ook niet geheel donker te zijn. Langzaam aan kan je het tussenschot plaatsen. Volgens mijn ervaring is het ook beter om geen training te geven (op tafel plaatsen en de vogels te beluisteren). Het liefs kan je de training beginnen na twee weken maar niet langer dan 10 min. Maximaal 1x per dag, dit heeft als reden om de vogels genoeg rust te bieden.

Als je teveel training geeft worden de vogels ontzettend onrustig. Als liefhebber van de vogels is het begrijpelijk dat je het wil, maar onthoud wel dat dit niet goed is voor de vogels. Na twee weken langzaamaan kunt u voor een periode van 2 a 3 uur verduisteren. Vervolgens 2 a 3 keer per dag kunt u de gordijntjes verwijderen om te verlichten en vers water plus voer te geven.

Hierbij kan je de vogels ook op tafel plaatsen om te beluisteren. Hoe meer de vogels rust hebben des te beter zij kunnen leren. Dit zijn de fijne kneepje van de harzers training.

Voer voor de eerste twee weken moet 50/50 zijn dus gemengd en raapzaad. Hierbij is het belangrijk dat u matig bent met eivoer. Wat wel mag is:

  • Appel
  • Gried
  • Badwater
  • Raapkiemzaad

Belangrijkste niet te vergeten is om tijdens de training periode een rode lamp aan te schaffen. Dit omdat de pupil van de mens en dier klein wordt. Hierbij worden ze rustig, dat is de reden dat ik dit adviseer. De vogels komen namelijk tot rust en heeft de training beter effect.