Location,Almere
0031-619837444
ra_popal@hotmail.com

Kanarie-Ziekten en Geneeswijzen

Kanarie-Ziekten en Geneeswijzen

Met een goede verzorging kan men ziekten gemakkelijker voorkomen, dan dat men een eenmaal werkelijke zieke vogel kan genezen. Toch bestaat de mogelijkheid dat door een of andere omstandigheid een vogel ziek wordt en het is daarom nodig te weten hoe in sommige gevallen moet worden gehandeld. Een aantal van de meestvoorkomende ziekten zullen wij onderstaand behandelen.

Gezwellen aan klauwtjes en op tenen

Worden zo goed als altijd veroorzaakt door de steekmug. Neemt u niet tijdig maatregelen dan wordt zo een gestoken reen of het gehele klauwtje zelfs zwart en sterft af. De geinfecteerde plaatsen instrijken met bruine teer ontsmet en brengt genezing. Al pikt de patient aan de teer dit kan hem niet schaden.

Ziekte aan poten

Ontstaat door slecjte en te dunnen zitstokken waardoor ontstekingen aan de voetzolen ontstaan. Men geneest de ziekte door delen te wassen in lauw warm zeepwater en daarna goed af te drogen met een zachte flanellen lapje. Vervolgens de gereinigde plaats penselen met jodium tinctuur.

Beenbreuken

Kunnen ontstaan door te lange nagelgroei waardoor een vogel aan het traliewerk der kooi of te dunnen zitstokken blijft hangen. Het pootje moet hierbij worden gespalkt in een dunnen veerschacht en het gespalkte deel even omwinden met een draad garen. Na verloop van een paar weken is eht pootje vanzelf genezen en kan het verband voorzichtig worden verwijderd.

Snavelmisvormingen

Doordat de bovensnavel kaakvorming over de ondersnavel groeit snijde me met een scherp mes of schaartje voorzichtig bij. Enige tijd wat ongeplette hennep in zijn zaadmenu is dan zeer aan te bevelen.

Verderziekte

Die kale plekken doen ontstaan wordt gewoonlijk veroorzaakt door vedermijt. De besmette kale plekken dienen met verdunde glycerine instrijken brengt gewoonlijk genezing. Drie maal in de week aanbrengen is voldoende.

Vreetziekte

Algemeen zo genoemd omdat de vogel abnormaal veel het zaadbakje bezoekt en zich door sterk opgezet gevederte en kleine oogjes werkelijk ziek toont is gewoonlijk niets anders dan spijsverteringstoornis. U dient brood te weken in zoete melk bestrooid met weinig papaverzaad. Een paar drippels goede rode wijn in het drinkwater toevoegen is ook een must. Rilt de vogel en geeft het tekenen van koort dan doet u een doek om de kooi en plaats het op een rustige plek.

Legnood

Dat is wanneer een wijfje haar eitje niet kan lozen, kan het gevolg zijn van zwakte, doch ook van overvetheid van het wijfje. Terwijl gebrek aan kalkhoudende stoffen de kwaal eveneens te voorschijn kan roepen bij overingens in goede conditie verkerende fokwijfjes. Om de kwaal zo veel mogelijk tegen te gaan, bezige men geen zwakke wijfjes in de teelt. Doet zich toch echter legnood voor. Neem dan vogel in de hand en laat enige tijf een fijn straaltje koud water ui de waterleiding op het achterlijf lopen. Daarna wikkelt men de patient in een vooraf goed warm gemaakt wollen doek. Hiermee komen de weeen op gang.

Zweetziekte

Komt zo goed als uitsluitend voor bij wijfies met kleine nestjongen en openbaart zich door aan elkander gekleefd gevederte aan de bujikzijde der pop, terwijl het dons op de kopjes en bovendelen der nerjongen eveneens vochtig en neergedrukt is. Dikwijls vers baderen geven iedere dag fris groenvoer en een krachtige voeding zijn de beste middelen om zweetziekte te bestrijden.

Verreweg de meeste ziekten komen voort uit verkeerde of ondoelmatige voeding en behandelingen. Mijn advies is voornamelijk voor de liefhebbers om natuurlijke producten te gebruiken:

 • Een keer per week 1 theelepel citroenzuur te vermengen in
  1L water.
 • Verse sinaasappel geven
 • Appelazijn (1 soeplepel in 1L water)
 • Verse knoflook weken in water 2 a 3 dagen en het vocht aan
  de vogels geven
 • Knoflook poeder mengen met eivoer
 • Ui weken in water en het vocht geven aan de vogels
 • Of verse ui snijden en verdelen over de kooien van de
  vogels

Bovenstaand advies volgt u om de week verschillen.